Výrobcovia solárnej techniky v Nemecku sa zmietajú v kríze

13.05.2013 Celý región

Bitterfeld-Wolfen 13. mája (TASR) - Výrobcovia solárnych zariadení v Nemecku sa zmietajú v kríze. DPA uvádza, že trvá už dva roky a v krajine dosiahla nový rozmer práve pred rokom, keď skrachovala firma Sovello v Bitterfelde-Wolfene. Tisíce pracovných miest odvtedy zaniklo nielen v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko, ale aj v Sasku a Durínsku.

Od vypuknutia krízy stratilo Nemecko podľa odhadu záujmového združenia Solar Valley Mitteldeutschland (SVM) asi 30.000 pracovných miest. Znamená to, že zo sektora odišiel každý druhý zamestnanec. V Sovelle ich bolo 1200. Jeho majetok sa predal v dražbe. Sklenené paláce, ktoré vyrástli na zelenej lúke, sú bez života, prázdne.

Na jeseň skončí produkciu solárnych zariadení aj koncern Bosch v závode pri Erfurte. Mnoho z jeho 1800 zamestnancov dúfa, že príde nový investor. Bývalá jednotka sektora v Nemecku, spoločnosť Q-Cells, sa však dostala z kómy. Získal ju juhokórejský koncern Hanwha, ale obmedzil výrobu. Budúcnosť Q-Cells zostáva podľa výkonného šéfa SVM Petra Freya neistá.

Lepšia situácia je v montážnych firmách, ktoré inštalujú lacnejšiu ázijskú solárnu techniku. Ak by Európska komisia rozhodla o uvalení sankčných ciel na solárne panely z Číny, podľa Freya by sektor získal príležitosť na nadýchnutie sa, ale nič viac. Trh je totiž globálny a nemecké firmy musia produkciu aj vyvážať.

Opatrne sa posudzuje idea nemeckého spolkového ministra životného prostredia Petra Altmaiera, že európske solárne firmy by sa mali združiť podobne, ako pred rokmi európski výrobcovia leteckej techniky, ktorí vytvorili Airbus. Minister pre Focus online povedal, že v združení by mohli preniknúť na svetový trh. Návrh nevyvolal silný ohlas. Frey tvrdí, že hlavným problémom takej aliancie by bolo financovanie jej činnosti.

Odvetvie však musí odpovedať na aktuálne výzvy. Nemecké firmy nestratili kontakt s technologickou špičkou. Frey tvrdí, že sa musia pripraviť na nový technologický skok dopredu. Úlohy sú jasné - zvýšiť výkonnosť solárnych zariadení, znížiť náklady na materiál a prácu. Musia sa však dopracovať k tomu, aby dodávali kompletné solárne systémy, nielen moduly.
 

Vyberte región